• יו"ר: ד"ר ענת רבינוביץ
  • גזברית: ד"ר אורלי אבנרי המבורגר
  • מזכיר: ד"ר אסף ברג
  • חבר ועד: פרופ' גליה ספקטר
  • חברת ועד: ד"ר אריאלה טוויטו
  • חברת ועד: ד"ר סיגל נקב
  • חבר ועד: ד"ר עידן גולדברג
מחקרים

הבחנה בין ארגמנת טרומבוציטופנית חיסונית אקוטית וכרונית

החוקרים ביקשו להעריך פרמטרים אקוטים/כרוניים של ITP שנבדקו בזמן האבחון באמצעות ספירת דם מלאה, דם היקפי ומשטחי מח עצם

מטרת החוקרים הייתה לבחון פרמטרים אקוטים/כרוניים של ארגמנת אימונית טרומבוציטופנית (immune thrombocytopenic purpura - ITP) שנבדקו בזמן האבחון באמצעות ספירת דם מלאה (complete blood count - CBC), דם היקפי (peripheral blood - PB) ומשטחי מח עצם (bone marrow aspirate - BMA).

ITP, הגורם השכיח ביותר לתרומבוציטופניה, מסווגת מבחינה קלינית כאקוטית וכרונית.

במחקר הוכללו 304 חולי ITP מתחת לגיל 18, שאובחנו והיו במעקב בין השנים 1982-2018. הבדלים בין קבוצות אקוטיות וכרוניות הושוו על ידי אאוזינופיליה, מגה-קריוציטים (megakaryocytes - MKs) וגרעיני מגה-קריוציטים. סולמות אבחון נוצרו תוך שימוש בפרמטרים פשוטים הן כדי להנחות את ההבחנה בין ITP אקוטי לכרוני וכן לניבוי ההתקדמות הכרונית של החולים בעת האבחון.

תוצאות המחקר הדגימו ש- 71% מהחולים סבלו מ-ITP חריף ו-29% סבלו מ-ITP כרוני. במשטח דם פריפרי, ספירת האאוזינופילים והלימפוציטים היו גבוהות יותר באקוטית ואילו ספירת נויטרופילים הייתה גבוהה יותר בחולי ITP כרוניים. ספירת אאוזינופילים ב-BMA הייתה גבוהה משמעותית גם בחולי ITP אקוטיים. לא היה הבדל משמעותי בספירת MK. עם זאת, המספר הממוצע של גרעיני MK היה גבוה יותר בחולי ITP אקוטיים.

החוקרים הסיקו כי אנליזות השוואה בין ITP אקוטי/כרוני עם השיטות שפותחו, לראשונה, הינן בעלות עלות נמוכה ומבטיחה. באמצעות אחוזי אאוזינופילים בלבד במשטח דם פריפרי, יהיה ניתן לזהות מקרים אקוטיים ב-100%. מחקרים נוספים הכוללים שילוב של המחקר הנוכחי ומודלים של ניקוד סיכונים קליניים יתרמו לאבחון ולתהליך הטיפול של ITP.

מקור:

Cilesiz, Kubraa; Kocak, Ulkerb; Kaya, Zuhreb; Yenicesu, Idilb. The role of eosinophil counts and megakaryocyte nuclei for distinction of acute and chronic immune thrombocytopenic purpura. Blood Coagulation & Fibrinolysis 36(1):p 1-7, January 2025. | DOI: 10.1097/MBC.0000000000001328

נושאים קשורים:  מחקרים,  ארגמנת,  ספירת דם מלאה,  דם היקפי,  תרומבוציטופניה
תגובות