• יו"ר: פרופ' גליה ספקטר
  • מזכירה: ד"ר ענת רבינוביץ
  • גזבר: ד"ר אורלי אבנרי
  • חבר ועד: ד"ר אהרון לובצקי
  • חבר ועד: ד"ר אבי לידר
  • חברת וועד נציגת המעבדות: ד"ר ענת קרן
המוגלובין

ערך סף מחמיר יותר למתן עירויי דם קשור בפחות זיהומים בבתי חולים

סקירה שיטתית מצאה הבדלים בהיארעות זיהומים בבתי חולים לפי ערך סף למתן עירוי, בחולים שעברו ניתוח אורתופדי ובחולים שסבלו מאלח-דם

09.04.2014, 09:36

במסגרת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה ניתחו חוקרים נתונים מ-18 מחקרים (7,593 חולים), על מנת לבדוק אם לערך הסף של המוגלובין במתן דם יש השפעה על זיהומים הקשורים בטיפול רפואי בבתי חולים. בנוסף, נבדק אם קשר זה תלוי בהפחתת כדוריות לבנות. הזיהומים שנבדקו כללו דלקת ריאות, מדיאסטיניטיס, זיהום בפצע הניתוחי ואלח דם. המחקרים היו שונים מבחינת ערך הסף, אולם ערך סף של 7-8 g/dL נחשב ערך מחמיר, וערך סף של 9-11g/dL נחשב מתירני.

הסיכון לזיהום חמור כאשר ערך הסף מחמיר היה 11.8% (רווח בר סמך 95%; 7.0%-16.7%) וכאשר ערך הסף מתירני 16.9% (רווח בר סמך 95%; 8.9%-25.4%). מספר החולים שיש לטפל בהם בגישה מחמירה על מנת למנוע זיהום אחד (NNT) היה 38 (רווח בר סמך 95%; 24-122). הסיכון לזיהום נשאר קטן יותר, גם כאשר בוצעה הפחתה של לויקוציטים.

כאשר נבדקו החולים בתת חלוקה לסוג, לא נמצא הבדל משמעותי בהיארעות הזיהומים בחולים עם מחלות לב, חולים קריטיים, חולים עם דימום חריף ממערכת עיכול עליונה או יילודים עם משקל לידה נמוך. עם זאת, נמצא הבדל משמעותי בהיארעות הזיהומים בחולים שעברו ניתוח אורתופדי ובחולים עם אלח דם.

החוקרים מסכמים, כי בקרב חולים מאושפזים, ערך סף מחמיר יותר של המוגלובין למתן דם קשור בפחות זיהומים הקשורים בטיפול הרפואי יחסית לערך סף מתירני.

במאמר העורך מצוין, כי דרושים מחקרים קליניים על מנת לקבוע את ערך ההמוגלובין האופטימלי למתן עירוי דם ועל מנת להעריך את הסיכונים והיתרונות הכרוכים במתן עירוי דם.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Rohde JM, Dimcheff DE, Blumberg N, et al. Health Care–Associated Infection After Red Blood Cell TransfusionA Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2014;311(13):1317-1326.

נושאים קשורים:  המוגלובין,  עירוי דם,  זיהומים בבתי חולים,  זיהומים אחרי ניתוח,  מחקרים
תגובות