• יו"ר: פרופ' גליה ספקטר
  • מזכירה: ד"ר ענת רבינוביץ
  • גזבר: ד"ר אורלי אבנרי
  • חבר ועד: ד"ר אהרון לובצקי
  • חבר ועד: ד"ר אבי לידר
  • חברת וועד נציגת המעבדות: ד"ר ענת קרן
הומוציסטאין

רמות מוגברות של הומוציסטאין בדם והסיכון לפקקת ורידים חוזרת: תוצאות ממחקר המעקב MEGA

חוקרים סבורים כי רמות הומוציסטאין מוגברות אינן מעלות את הסיכון לאירוע חוזר של פקקת ורידים

פקקת ורידים, venous thromboembolism (צילום: אילוסטרציה)

המדידה של רמות הומוציסטאין בדם עדיין מהווה חלק מהבירור במצבים של פקקת או קרישיות יתר, במרכזי קרישת דם רבים בעולם. מחקרים תצפיתיים בעבר הראו כי רמה מוגברת של הומוציסטאין בדם, קשורה לסיכון מוגבר לאירוע ראשון או נוסף של פקקת ורידים. מנגד, מחקרי התערבות אקראיים לא הראו שום יתרון לטיפול שמוריד רמות הומוציסטאין, בכל הקשור לסיכון לאירוע ראשון או נוסף של פקקת ורידים. ייתכן וניתן להסביר סתירה זו, על ידי התאמה לא מלאה של הערפלנים במחקרי התצפית.

החוקרים בחנו במחקר מעקב גדול מבוסס אוכלוסייה, האם רמות הומוציסטאין והמטבוליטים שלו, מתיונין וציסטאין, קשורים לאירועים חוזרים של פקקת ורידים. החוקרים מדדו את ריכוזי ההומוציסטאין, המתיונין והציסטאין בדמם של 2210 נבדקים עם אירוע חוזר של פקקת ורידים. המדידות נלקחו כשלושה חודשים לאחר הפסקת טיפול נוגד קרישה במטופלים אלו.

החוקרים מצאו כי במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.9 שנים, 340 מטופלים פיתחו אירוע חוזר של פקקת ורידים (שיעור היארעות של 2.8 ל-100 שנות מטופל). ריכוזי הומוציסטאין גבוהים לא נמצאו קשורים לסיכון מוגבר לאירוע חוזר של פקקת ורידים, גם לא כמשתנה המשכי על כל עלייה של 5 מיקרומול/ליטר (יחס סיכונים של 0.98; רווח בר-סמך 95%: 0.9-1.04), וגם לא כאשר הרמות היו מעל אחוזון 95, כלומר מעל 23 מיקרומול/ליטר (יחס סיכונים 1.03; רווח בר סמך 95%: 0.65-1.64). תוצאות דומות התקבלו גם עבור ערכי ציסטאין ומתיונין.

החוקרים הגיעו למסקנה כי רמות מוגברות של הומוציסטאין בדם, אינן קשורות לסיכון מוגבר לאירוע חוזר של פקקת ורידים.

מקור: 

Hensen, A. D. O. et al. (2019). British Journal of Haematology. https://doi.org/10.1111/bjh.16075

נושאים קשורים:  הומוציסטאין,  מתיונין,  ציסטאין,  אירוע חוזר,  פקקת ורידים,  מחקרים
תגובות